Paaston hyödyt voi saada myös ilman energiavajetta

Oletko suunnitellut paastoamista? Tiesitkö, että saadaksesi paaston terveyshyödyt sinun ei tarvitse nähdä nälkää? Riittää, että pidättäydyt yhdestä ravintoaineesta.

Rauhoittaa mieltä ja kehoa

Paasto tai syömisen rajoittaminen osan aikaa vuorokaudesta tunnetaan lähes kaikissa kulttuureissa tuhansien vuosien ajalta. Ikiaikaisen tavan taustalla on ajatus, että karsimalla ruokavaliotaan voi kirkastaa mieltään ja tervehdyttää kehoaan. Myös nykytutkimus osoittaa, että paastolla on terveyshyötyjä. Esimerkiksi 26.2.2017 julkaistussa Helsingin Sanomien jutussa ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen toteaa, että ” Jos eläinkokeista saatua tietoa sovellettaisiin suoraan ihmiseen, voitaisiin sanoa, että paasto uudistaa elimistöä tavalla, joka edistää terveyttä ja saattaa jopa pidentää elämää”.

Ei ihme, että paasto on taas noussut pieneksi trendiksi. Siinä missä muutama vuosi sitten pidettiin pari paastopäivää viikossa (5:2-dieetti), nyt puhutaan intermittent fastningista eli syömisestä vain kerran päivässä tai tietyn aikaikkunnan sisällä.

Aivan helppoa pitkien syömättömien jaksojen sovittaminen kiireiseen arkeen ei kuitenkaan ole. Siksi hyvä uutinen on, että  paaston hyödyt voidaan saavuttaa myös ilman ruoasta kieltäytymistä.

Paasto perustuu ketoosiin

Pitkäaikaisen paaston tuntemuksia kuvataan usein kertomalla, kuinka näläntunne ja heikko olo häviävät parin päivän jälkeen, olo muuttuu vireäksi ja ajatus tuntuu kirkkaalta. Mieliteot katoavat ja ajatukset vapautuvat ruoasta johonkin muuhun. Tismalleen samoin kuvaillaan myös Ladydieetin alkua, eikä ihme. Elimistön kannalta kyse on samasta tilasta, ketoosista. Erotuksena on vain se, että paastolla ketoosi saavutetaan pysyttelemällä pitkiä aikoja äärimmäisen alhaisella energiamäärällä, kun taas Ladydieetin LCHF-ruokavaliolla ketoosi käynnistetään ilman nälkää vain hiilihydraatteja rajoittamalla. Molemmat tavat tuottavat saman lopputuloksen: rasva palaa ja mieli on kirkas, kun energianlähteenä käytetäänkin kehon vararavinnosta muodostettuja ketoaineita. Juuri ketoaineet aikaansaavat kuvatunlaisen keveyden, vireyden ja jopa euforian.

Tauko tekee hyvää

Vaikka olo kevenee jo pelkällä ketoosilla, se ei yksin riitä antamaan niitä terveyshyötyjä, joita paaston ansioksi luetellaan. Hyödyt tulevat ennen kaikkea siitä, että aterioiden välissä on riittävän pitkä tauko, jonka aikana elimistö saa rauhassa korjata itseään. Syöminen kun on aina elimistölle pieni koettelemus, josta sen täytyy selvitä. Toisin kuin usein luullaan, tauon ei tarvitse olla kohtuuttoman pitkä. 16–18 tunnin syömättömyys ei siis välttämättä auta sen enempää kuin viiden tunnin syömättömyys.

Käsitykseni on, että saman hyödyn kuin paastosta voi saada sillä, että syö kohtuullisesti ja jaksottaa ateriat selkeästi. Silloin ei tarvita pidempiä paastoja”, professori Mutanen toteaa haastattelussa.

Harvemmin parempaa

Ladydieetin aikaansaaman ketoosin ansiosta näläntunne katoaa ja verensokeri pysyy jatkuvasti tasaisena, mikä auttaa pitämään ateriavälin harvempana. Siinä missä vähäkalorisilla dieeteillä kehotetaan syömään jatkuvasti välipaloja, mikä heilauttelee verensokeria, lisää nälkää ja pitää ruoan mielessä koko ajan,  Ladydieetillä syödään harvemmin mutta paremmin. Kunnon aterian jälkeen keho ja mieli on kylläinen ja ravittu pitkään.

Jos siis mietit paastoamista, mieti uudelleen. Hyvän olon voi saavuttaa helpomminkin – ja herkullisemmin: täysipainoisen ruoan avulla. Silloin hyödyistä myös jaksaa nauttia pidempään.


 

Facebook Comments


Scroll to top
KIRJAUDU PALVELUUN

Unohdin salasanan..
×