Kesä ei ole kesä ilman raparperipiirakkaa

Raparperi. Se on varma kesän merkki. Se ei ole niin herkkä säiden suhteen ja sen saa kasvamaan pienelläkin pihalla – ja pienellä vaivalla. En ole puutarhaihminen, mutta ymmärtääkseni sille ei tarvitse tehdä muuta kuin vain antaa kasvaa. Vuosi vuodelta maasta puskee vahvempia varsia.

Hyvä niin, sillä kesä ilman rapaperipiirakkaa ei ole kesä. Oikeastaan lähes mikään ei ole niin hyvää kuin raparperin ja vaniljajäätelön yhdistelmä.

Method Makia -ruokavalioiden suljetussa keskusteluryhmässä käytiin keskustelua herkuttelusta ja hiilaritankkauspäivien merkityksestä. Jos haluat herkutella, tee se vähillä hiilareilla. Se on nimittäin hyvinkin mahdollista. Nyt on aika tehdä myös kesän klassikko äärimmäisen vähähiilarisesti. Rapaperista se onnistuu hyvin, sillä siinä on varsin vähän (5,5 grammaa sadassa) hiilareita.

Valitettavasti valmiista piirakasta ei jäänyt kuvatodisteita – se kertokoon puolestaan tästä herkusta. Pyöräytin piirakan vierastarjottavaksi ja palaute oli ylistävää sen ravintoarvoista ”huolimatta”. (koko piirakassa hiilareita on vähän reilu parikymmentä.) En näekään mitään syytä tehdä piirakoita enää muulla ohjeella. Tämä sopii kaikille. Pohja on ihanan kevyt ja kuohkea ja runsas määrä täytettä takaa mehevyyden. Ja tosiaan – piirakka vähähiilihydraattisuutensa lisäksi myös varsin kevyt mutta runsasproteiininen. Eli noudatitpa mitä tahansa ruokavaliota, tämä on terveellinen valinta. Sitä voi siis suositella herkuttelun lisäksi myös ihan tavalliseksi välipalaksi.

Piirakkapohjan ohje löytyi tästä blogista, joten en ota siitä kunniaa itselleni. Päällistä muokkasin hieman. Mutta nyt asiaan eli reseptiin.

Raparperipiiras

Pohja: 

2 munaa

1/2 dl (vajaa) karppisokeria

1/2 dl mantelijauhoa

1 tl psylliumia

1 tl leivinjauhetta

Sekoita munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää munasokerivaahtoon. Paista pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Ota sen jälkeen pohja pois uunista ja kaada täyte pohjan päälle ja pistä takaisin uuniin.

Täyte:

2 munaa

(Täysrasvaista) 2 dl turkkilaista jogurttia/

Noin 3 dl (tai niin paljon kuin vuokaa mahtuu) raparperin paloja

0,5–1 dl (maun mukaan) karppisokeria

1 tl aitoa vaniljaa

raastettua sitruunankuorta

Kanelia

Kaada rapaperinpalat esipaistetun pohjan päälle. Ripottele päälle kanelia. Kaada sitten päälle munajogurttiseos tasaisesti. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Anna piiraan jäähtyä ennen tarjoamista, jotta päällinen jähmettyy. Voit tarjota lisänä hiilarintonta vaniljajäätelöä.

Vinkki! Halutessasi voit korvata osan jogurtista smetanalla tai maustamattomalla tuorejuustolla, joissa on enemmän rasvaa. Jos taas haluat tehdä piirakan maidottomana ja nipistää vielä enemmän hiilareista, kokeile Alpron zero sugars -soijajogurttia.

Facebook Comments


Scroll to top
KIRJAUDU PALVELUUN

Unohdin salasanan..
×